mOrning, mor'n ...

selamat pagi ,  syukur masih brnafas , alhamdulillah .
pgi ni first time bgun awal btul , pdahal memg xda tidur lgi dr mlm tdi , mnakn tidk , lpas je 
af2013 melabuhkn tirainy , rmai yg dok tweet kat twitta dok post kat fb and bloger , serta network sosial yg lain , dan dyg sebhgian drpd mreka , haha . bole pulak x sedr tup tap-2 dah pkul 4 pgi houiiiwshhh . 
jdi smpena pagi yg m'nyamnkan lgi m'nenangkn ni jom sma-2 muhasbh dri , jom-2 ;)


"Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah. Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan.

Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak. Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki.

Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama. Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya.

Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong."

[publish!!!] tata , assalamualaikum .


3 comments:

~Nor Arena~ said...

salam dear.....ina blogwalking dari

http://arenamuslimah.blogspot.com/

cantik blok... ina suka pastel... :)

Liza Licha said...

singgah sini :) hm.. harap2 berubah kearah kebaikan. thanks

lurvlolipop said...

@nor arena : yeapp, mcm coeyl jer, mcm cntik jer . pastel ni kan ? 8)
@liza licha : hee, inshaaAllah , sma-2 kita b'ubh ke'arh k'baikan ...