already Influenced T_T

(◕‿◕) warahmatullahiwabarahkatu (◕‿◕)
salam berblogging drpd dayang utk para bloggers ;)
how are you ? how was your day ? and how it's going ? 
fine ? alhamdulillah , horrible ? la tahzan , rabbuna ma'ana ...
sejak balik sabah hari tu dah 4 hari dyg tinggalkn blogger tnpa sebrg entry ... uhuk-2 . rindu ? of course lah .
bila dah x buka blog , gatal je tgn ni nk taip-2 utk share crita kepd para blogger . 
tpi ap leh buat klu tmpat dyg ni xdak sebrg internet connection , dlu dyg ad psang wi-fi TM tpi dah lma terminated sebb msa last bil bulanan tu dtg , tiba-2 melonjak naik b'ribu-2 huhhh ~ mama pun yg ambil lngkah b'jga-2 risau trus terminated je . lpas tu ad jiran dyg psang wi-fi tpi dia pun terminated jugk , 
lpas tu mama nk try psang broadband celcom , tpi rmai jiran ckp dekt area dyg susah nk dpt line , last 
tu hari , mama pun nk try psang wi-fi TM blik , tpi msa pkerja dia dtg nk connect cable , dia ckp area rumh kmi ni x dpt line sebb cable bhgian area kmi ad yg rosak . errr , hampehhh , memg dekt area dyg ni selalu je ad kes cable putus laa , rosak laa and blablablaaa . sudaahnyaaa , mama pun bli tab and on9  
guna tab jaa , dyg pun guna tab jugk laa . tpi bila try nak buka blogger pulak , haishhh . 
lecehhh . x biasa . x smaa feel  dgn menaip di lappy ,,, ho..ho... x gituuuu ? so sekrg ni on gunaa lappy and then connect wi-fi tab je . guna U mobile . alhamdulillah , stakat ni ok jaa .  
so , smentra ad masa terluang nih , dyg pun nakk taip entry . 
(*gambar hiasan*)
semenjak dayang balik tawau ni pulak , ad laa beberp perkra b'ubah ... msa balik jaa khamis lpas tu, smpai ja depn rumh  dyg trus lari cept-2 msuk rumah , tinggal smua brg-2 dekt kereta , memg msa dlm p'jalanan dri airport tu lgi , dyg siap ckp dekt abah , " abah , trus blik rumh yeaa , x pyh singgah mna-2 lgi , episod akhir sudh P.I.S.A. hri ni " hoho , trus terg, straight . abh punn angguk kan je laa . memndangkan abh memg x suka singgah mna-2 klu dri jalan jauh . msuk rumh ja , ksut tnggal , lpas tu hidupkn tv and t' pacak depn tv tu smpaaaiii P.I.S.A. tu hbis . tpi , t'kejut jugk laa msa tgh syok-2 nonton tu bila daa iklan tetibaa mama sruh tukr 393 (astro ONE) channel korea ! dgn x semena-mena , dyg ckp " oh emm jiii ! maaa , sejakkk bilaaa ni tgok drama korea ni , " dan yg paling mengejutkn tu , abh pun ikut nonton . 
ishkk isk iskkk . peliksss tpi bebenorrr . lpas tu , bila hri jumaat - ahad tu di rumh xda buat papa , and then tv channel astro lain x da yg best and bnyk yg ulangan yg dyg suda nmpk . 
so, dyg pun tukr channel ONE HD  dan memandangkan hari-2 weekend bnyk episod ulangan , dyg punn noton laa , and guess what ? dlm msa 2 hri jaa dyg suda ikut b'jangkit t'jebakkk ikut nonton , termasuk Running Man tu , dyg siap hfal lgi nma siap stu dri dorg ,,, woooahhh . tediaaaaa ,  kuatnyaaa tarikan pengaruh . and now memg dyg lebih t'tarik nonton drama korea b'banding indon yg x b'kesudahan dan logical nyaa . emosional lebih jaa kita ada lahh kannn ? klu jalan cerita tuu , memg buat emosional sunggoh , tpi kesudhan (episod) ambil msa yg singkat xpa jugk , tpi klu dah nma drama indon , lpas satu , satu lgi konfliknyaa . haishhh . tu hnya buat org bosan jaa rsanyaa dan sekaligus beralih-arah . xmau nonton drama tu lagi !
tapi semua tu , dah nma punnn DRAMA punnn kannnnnn ...
the most important ... bgi dyg , cerita yg b'kualiti tu , harus laa yg ad mesej utk dismpaikn , kann ?
klu sekdr motif utk kisah cinta s'mata-2 , dok kaa bosan tu ? dahh laa televisyen ni suda tidk asing lgi di dalm msyrkt kita , jdinyaa ... harusss laaa yg ad mesej ! biar yg diberikn kepd penonton ad kualiti dan hikmahnya yg penonton dapt nmpk dan melihat m'gunakan "mata hati" , x gituuuu ?
apapa punnn , nilai laa dlu dri sudut positif utk sesuatu yg dismpaikn tu , bru "mata hati" bole t'buka .
dan utk drama P.I.S.A. ni dyg punn b'sependpt dgn beberpa org yg ckp , dri novel ,cerita ni best , tpi pelakon , msih nmpk "plastik" , jwapn tepat , perlu penambah baikan ;)
hooo...ohhh sekadar perkongsian pendapat , dan semua org ad pendapat masing-2, yang pastinya pendapat yg bebeza i.e. x pernah sama . am I right ?
kesinaambungan drpd berakhirnya drama P.I.S.A. , jom ramai-2 tonton malam ni , The Wedding Breaker a.k.a. Arianna Rose , dri novel lgi , memg novel ni antara famous , and best jalan cerita nyaa , disamping ad nilai t'tntu jugk . so jgn lupa nonton sama ada d tv , tonton online atau download ;)

[PUBLISH!] tata ! ;)
assalamualaikum , fi hifzillah ;)

2 comments:

NinaAz said...

salam kenal dr nina. hehe
happy neew year yeaa! :)

lurvlolipop said...

@ninaAz : salam perkenalan dri dyg jugk ^^ . selamat thun bru ;)