There's a reason ...

(◕‿◕) warahmatullahiwabarahkatu (◕‿◕)
salam berblogging drpd dayang utk para bloggers ;)
how are you ? how was your day ? and how it's going ? 
fine ? alhamdulillah , horrible ? la tahzan , rabbuna ma'ana ...
Alhamdulillah ... kita masih diberi peluang bernafas hingga ke akhir hari dan tahun 2013 ni . dalam beberapa jam lagi untuk ke tahun baru ... 
mesti ramai yang sudah siap pasang azam and cita-2 yang tinggi melangit kannn ? 
tak dinafikan , ada baik nya jugk kan pasang azam dan cita-2 tnggi melangit ni , bak kata pemotivasi , sebagai perangsang untuk terus berjaya . Tapi bagi dayang , tiap penghujung hari memang dayang selalu pasang azam . iaitu , semoga hari ini lebih baik dari semalam sebab dalam hidup ni semua orang nak kan yg terbaik kan ? oleh itu , kita perlu lah berusaha . dan yang paling penting ! jadi diri sendiri ! 
jadi kan orang yang berjya disekeliling kita ni sebagai panduan untuk mencapai kejayaan , tapi itu bukan bererti kita perlu jadi orang lain untuk berjaya kann ? 
sebagai keseluruhan kesimpulan yang dayang dapat sepanjang tahun 2013 ni , Alhamdulillah . ia adalah apa yang dayang impikan selama ni . KEMATANGAN . yes itu lahh ap yang dyg dpt sepnjang tahun ni . setiap ap yang berlaku di hari-2 dayang , bila difikirkan balik , semua tu  membuatkan dayang jadi matang .
bermula apabila dayang mahu menginjak ke tingkatan 4 , bila abah tanya dayang, to make the right decision .  masuk aliran yang mana , apa yang dayang minat . ikut sekolah berdasrkn kputusn dri trial dan pmr sebenar, dyg dpt kelas akaun , but all family prefer dayang pegi pindh skola yg x bnyk saingan so , bole dpt kelas sains tulen , mcm kak long dyg , sebb dea ckp klu klas sains senang msuk U . then bila dah fikirkn
semasak-2nya , dyg pun terima je . hari pertama sekola dyg pegi st. patrick dlu lpas tu , hari kdua  abah dah mula berurusan utk pemindahan ke sekola bru , but when all done , dyg msuk sekolah bru , ntah knp rsa mcm kosong sgt , mcm xda semgat , smua tuh x sma degn yg dlu , dyg rsa mcm bukn diri dyg , secara zahirnya wlupun dri dyg dsitu ,tpi hati dyg jauh menerawang ke tmpat lain . pndek kta rsa mcm x hidup je ! dahsyat takkk ? yes ! memang , dan akhirnya ... bila dyg fikir-2 balik , dyg punn buat kputusn nk pindh balik ke skola , but yeayhhh . smua tu bukn mudah , dah lah melibatkn 3 pihak utk urusn pemindahan , lpas tu 
kebetulan time situ jugkkk abah outstation bwa bnduan utk perbicaraan , bila dyg dah ad kekuatan yakin nak pindh balik , smpai mama pun risau tgok dyg x bole fokus beljr , buat prtma kali nya mama kluar sndri berurusan , dtg pegi skola lma dyg , and tnya pngetua , but yeahss , memg pngetua dah x bagi sebb klu pemindhan mcm ni susah nk trima semula . abah pulak time tu smpai seminggu lebih outstation , biasany 2-4 hari abh pulang sebb urusan mcm tu sekjap je . nmpk x ? dugaan kann . dyg punn pksa dri utk sabar , untuk beberp minggu tu , and thenbila abh blik , dlm msa dua hri abh dah settle smua ,msa tu dyg x letak ap-2 hrapan daa , sebb abh x bgi ap-2 respon , hri ketiga sekolah , bila msa terakhir kelas , wktu dyg and kwn nk pegi lab bio , tetiba budk lelaki ckp ,  ad sorg pkcik cri dyg . and bila dyg lalu bhgian pejbt ptdbirn skolh , yes , dyg nmpk abh dah berdiri depn pejbt tu degn stu smpul surat wrna coklat . abh pnggil dyg , dyg trus pegi abh tnya knp , and abh ckp mau pindh balik ka nda ? ehh msti laa mau bah .
happy nyaaa dyg time tuh . alhamdulillah smua berakhir dan berkesudahan . rupanya dlm smpul tu pngetua st. patrick skola dyg sekrg dah bgi kelulusn utk dyg pindh smula . Alhamdulillah dan senyuman yang x lekang dri bibir dyg sepnjang hri tu . lpas smua urusan , dyg pegi skola dyg st.ptrick and buat smua pemndahan semula . hari pertma dyg ke sekola lma dyg smula memg semgt and ingtkan smua tu x berakhir mcm tu je . rupanya x , bila guru kelas yg t'lampau straight dyg dpt , sepnjang urusan rekod smula mklumat dyg , dyg prlu buat sndri . ckgu pun smpai ckp dyg ni hnya menyushkn . memg time tu dyg dah nangis sebb x t'tahan , tpi dyg kuatkn hati jugk , sebb time tu dyg fikir smua tu dyg yg putuskn sndri smuatu dyg yg mhu ,so time tu dyg yg prlu kuat untuk apa-2 punn selpas tu . Alhamudulillah , smua nya dipermudhkn selpas tu , smua nyaa memg msih menghrpkn dyg pindah smula dan ramai yg happy , ustaz dyg , kwn-2 dyg , guru kaunseling . yes dorg antra org yg mndorong dyg utk pindh semula , dyg lebih bijak berfikir diantra kemahuan dan cita-2 .
selepas tu , bila mnjelang ramadhan pulak , mama prlu pegi KL lawat kakk dekt sna sebb time tu kak long bru nk msuk sebulan b'rumh tngga , memg time tu susunan jadual harian dyg pdat ! nk masak and buat krja rumh dyg prlu uruskn sebb time tu yg ad abah , adik lelaki and abg . they all are man . buat krja rumh ? memg x laa . nsib baik adik lelaki msih bole harap lgi . and abh jugk kurgkn urusn krja diluar , and cuba lbih bnyk msa di rumh . tak hbis disitu antara pengalaman yg mematangkan dyg , yg last dyg x kn lupa seumur hidup ni bila first time naik flight sndri , xda mama and abh sma-2 , lpas tu adik kecik dua-2 pun sma-2 dyg , kena jga and handle dorg sepnjng flight tu . cabaran laa jugk . and ,   at last .... everything going smoothly . 
dyg rsa bersyukur sgt-2 utk smua dugaan and pengalaman ni , pengalaman yg mematang kan dyg , brsyukur kepd Allah utk nikmat ni , sebb bukn smua dpt ap yang kita dpt . bersyukur untuk semalam , hari ini , dan yang akn datanggg ...
"Sometimes what you WANT isn't 
always what you GET , but in the 
end what you get is so much better than
what you wanted" 
#husnuzon (':

nota blink :: Amaran! Jangan masuk tandas pada 31/12/2013 jam 11.59 malam kerana dikhuatiri anda akan keluar pada tahun hadapan! Tolong sebarkan!# Selamat tahun baru c: 

3 comments:

Hazirah_Hazril said...

Hye Nice entry :) I love your blog . Cantik comel dan menarik . Daebak :D Btn done follow . Mind follow my blog ? ;) TQ http://hazirahc.blogspot.com/

lurvlolipop said...

@hazirah : syukran , hee , thnkyou . inshaaAllah , i will .

Aini Khalilah said...

comel cun blog ni.. i love it!!btw done follow Mind follow my blog ?