dont judge a book by its cover ◕‿◕

apa khbar kwn-2 bloggers sekalian ,
moga sihat la hndak nyaa .
 
okay for the straight point to the entry , kesinambungan daripd bebelan hari tu yg dyg x smpat hbiskn , 
hri ni dyg nk smbung , *sudi ke jugk korg nk bca nih ?* abaikan soalan cepumas. lpas dah hntr ekin pegi kidzania , 
kak long pun bwa dyg and adik dyg pegi BORDERS sebb nk cri part 2 novel twilight , sebb time beberp bulan lpas time msih skola lgi , bila dyg tgh dok bca bku twilight part 1 , kerani pejabat pun tgur, i call him as a *pak cik* . pakcik ni memg dyg dah kenal dr form 1 sebb dlu-2 time form 1 & 2 dyg selalu balik rumh sebb sakit , so bila tnggu kreta , abh selalu jrg bole kluar pjbt after wktu lunch tu  .so , kdg-2 pkcik tu yg tolg hntr guna van skola , pkcik ni laa yg selalu temn dyg borak , bila abh ambil lmbt klu dyg turun petg , mcm-2 exprience dia sepanjng 50 thun hidup cerita dekt dyg , and one more think about him, jgn pndng rndh sebb dia kerani je , sebb time dulu-2 tgh kmi borak-2 , rupa-2nya pkcik tu wktu usia muda pernh jdi tentera , tpi disebbkn hnya kerana msalah penglihatan seleps beberp thun jdi tentera , pkcik tu pun di"bersara"kan awal , and jdi kerani di sekola asalny dlu (sm. st. patrick) dmna tmpat dyg b'sekolah , hoho . pkcik ni memg minat bca bku tmbh-2 lgi novel omputeh , and one more thing , bru ingt , dlu msa dyg form 2 , ckgu sivik dyg pernh bgtw , pkcik tu fasih bhasa cina and lncar b'bhasa inggeris .*abaikan* so wktu dyg duduk dekt walkway bca novel tu pkcik tu round-2 walkway, n dia dtg dekt and tnya , tgh bca novel ap, dyg just bgi novel tu dekt pkcik tu and he said novel tu memg best , sekali dia suggest klu nk beli smbugan jgn beli graphic novel sebb klu graphic novel bnyk part and info about the charcter kena potg . al-maklum la hnya dialog je yg di"pertekan"kan dlm graphic novel ni , kiasan hnya ada bila prlu . woah , nmpk sgt kan pkcik ni dah hbis bca novel tu , so dyg pun tnya if pkcik tu dah hbis bca novel tu , and he said "yes" tp, pkcik tu ckp wktu tu , pnjam dekt kwn je . he told me part 4 - breaking down and 5 memg best .
 bila dyg tnya part mna yg best tuh , pkcik xnak cerita , dia sruh dyg bca sndri , sebb novel yg sudah org cerita x syok nnti dbca . and again he suggest klu nk cri novel BI yg murah-2 and b'patutan hrganya prgi dekt borders bhg. stesen pudu . sebb-2 time tu dia t'nmpk price tag novel dkat belkg novel tu . *makdal x aku ?* sengja xnk cbut pricetag tu sebb first time dpt novel yg mahal dri kak long . sebb hrga dia rm30++ and pkcik tu ckp klu dekt border mayB murah skit . alih-2 bila tu ari prgi border tu , stu novel je punnn , blum yg graphic nya lgi tu , daa around rm40++ makkk aiii ~ so trus letk blik novel tu and duduk seblah kak long and diam-2 , *trauma jappp* kak long tnya apsal , dyg diam je dlu lpas berp minit kmudian bru cighter dekt kak long and ckp "bgus lgi cri prgi kdai buku lain , kan kl ni bnyk kdai bku" and she replied "hmm iyalaa" bukn apa, tpi agk laa hrga tu , dah laa time tu bila belek smua da uncover+damage bhgian tepi (rm40++) *dyg klu bab pilih bnda bru memg detail sgt t'utama BUKU . klu bnding dgn novel dyg yg part 1 tu kak long beli dekt chapter one , siap cntik komfem bru sebb siap b'balut dlm plastik lgi ! (rm30++) so memg x berbaloi klu time u dyg nk jugk mnta beli . kannn ? lpas tuhhh , kak long sruh cri novel lain buat bca-2 je smntra tnggu ekin and bang long , lpas tu dyg pun pergi la ambil novel graphic twilight part 1 and bca, and bila bca , seriously , memg btul ap pkcik tu ckp , memg bnyk part dia potong, hnya dialog shaja, kiasan bila perlu . (titik) ishh . memg x syok x t'bwa-2 punn . lpas tu kak long ask me , crikn dia bku msakan yg best-2, so dyg pun cri , and bila penat plih yg mna stu , sebb smua kena reject oleh kak long , she said "x best" dan dyg ckp dlm hti , "mna kw taw , belek pun x lgi " and the last bku chef wan , lpas tu kak long duduk di kerusi , and belek , bca . lpas tu siap snpa lgi menu tu gua note 2 nya , sekali bila daa lma-2 tu duduk kak long pun b'dri sat nk jalan-2 hilgkn lenguh , time tu sec. guard pun tgur , jgn amik gmbr , ho . ho . ho . lpas tu kak long mai blik asked me ad cctv x dekt cni , and time tu dia pusing belkg m'hdp atas nmpk, ad kamera litar tertutup a.k.a. cctv makk aii ngam dekt je tmpat duduk kmi , hoho , bole nyaa x perasn . lpas tu kmi pun gelak smpai all people around staring at we.  
lpas dri borders tu , dsebbkn sesi kidzania ekin lma lgi nk hbis and kitorg dri pgi smpai tghri x mkn lgi , kaklong pun bwa pegi ikea, "x jauh depn the curve , just dipishkn oleh jln rya . " *copypaste ayat kak long bila dyg mengeluh jauh tmpt tu pdahl malas jalan .* kak long memg ckp, nk bwa pegi sni bila smpai the curve tu . sebb dia ckp , klu beli air, nk tmbh, and tmbh , smpaiiiiiiiii GILA pun xpa , haha . memg btul pun, smpai dyg yg suka air mnis ni sendri yg bosan , and adik dyg siap cmpur smua perisa air tuh and minum *ohh . nmpk sgt gilaa nya dstu* bila thp nk gilaa tu kmi pun dah bosan sebb asyik minum dr tdi .  pujuk kak long pegi mcD sebb msih gntung lgi curry puff dgn roti hotdog tu . hoho . tp time tu dyg nk ke toilet dlu sebb nk pee , nmpk sgt kn memg smpai thp bosan daa minum air yg beraneka tu , lpas tu dyg pun msuk tnds , and bilaa msuk smua dah ad dlm ,jdi time tu tnggal dyg dgn 2 org mkcik yg lain stu tu mlayu (b'tudung) and india , so bila tgh tnggu tu, dyg stare jaa dekt mkcik india tu , bila nmpk muka dia , #huhh look- most alike serious person . and it was automatically otak dyg liat t'pikiaq , org ni msti jnis yg straight person , and horror a bit . sebb muka dia msm m'cuka je , kening nk hmpir b'smbung . hoho, * i don't know , how could , i think like that , dont ask me ask my brain :P * and lpas tu dyg alihkn pndagn dekt and sakit "pee" tu dtg, so dyg punn gundah-2 skit , hoo , risau klu terrr'pee' time tu x naya haku nnti . lpas tu dyg tgok blik aunty tu and she smiled and said "aiyooo , adik x bule than ka suda"grinned" and dyg punnn justt senyum+sengih sumbing and angguk kepla . woahh, trus smua tnggapn negtif awal dyg hilang ntah ke planet mnaa .  lpas tu ngam-2 pntu tnds depn mkcik tu pun t'buka and she said , "do u want to use first?" dyg pulak sempt lgi dokk pikiaq and wktu dtg lgi sakit pee tu , bila da xdak plihn, dyg punn angguk and said terima ksih dekt mkcik tu . she only smiled . huhhh , again I said don't judge a book by it's cover , kdg-2 penampilan luarn seseorg itu tidk mncerminkn dalamn~ uhuks . after that , dekt mcD pulakk kmi lepaksssss , smpai around jam 6 lbih . lpas tuh ambil ikin and bang long andd pulang  .


#pnjang berjelaaa entry ku kli ini , apa punnn terima ksih kepd yg sudi bca smpai hbis tu, jmput laa komen,
alang-2 menyeluk pekasam biar smpai ke pngkal lengan . x gitu ? hoho .
assalamualaikum semuaaa ,
p/s: smua ayat tunggang langgang , komfem t'belit bca knn ?
tata ! [publish!]

4 comments:

zulhilmi tempoyak said...

Assalamualai...Hi awak... Boleh tunjukkan jalan?

Lyeen De Syifa said...

Wah..rajin baca novel..:)
Betul tu, kita xleh nilai org dr apa yg kita nmpk sblum kita kenal dan benar2 tahu..:D

lurvlolipop said...

hi jugk , lahaiii~
blogging pun ble sesat ke ? :D

lurvlolipop said...

@cik lyeen eheee , lyan crita yg best-2 jer . ha'ah , btul tu , so many things i taught that day ~